Künye | İletişim | Yazı Gönder | Yazarlar | Arşivler | Düşünbil Portal | Düşünbil Akademi | Düşünbil Dergisi | Libido Dergisi

1-Hababam Sınıfı, 19751

Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı romanından uyarlanan film, Türk sinema tarihinin kültleri arasındadır. Unutulmaz karakterlere can veren unutulmaz bir kadrodan oluşan yapım, 6 Edebiyat B sınıfının (nam-ı diğer Hababam Sınıfı) komik maceralarını konu alır. 

2-Bizim Aile, 19752

Kimler yok ki bu kadroda… Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Tarık Akan, Halit Akçatepe, Itır Esen. Münir Özkul’un fabrika sahibi Saim Bey’in karşısına dimdik çıktığı Yaşar Usta repliği hala kulaklarımızda çınlar. 

3-Nehir, 19773

Politik mesajların göze çarptığı, Müjde Ar ve Tarık Akan’ın başrolü paylaştığı Nehir’in çekimleri Diyarbakır’da yapılmış. Sallarla yola çıkan sekiz İstanbullu gencin doğa ile mücadelesini konu alan film, Tarık Akan’ın cesurca davranıp rol aldığı ve bizlere her türlü rolün hakkını verebildiğini kanıtladığı bir yapım.

4-Maden, 19794

Tarık Akan’ın, Cüneyt Arkın, Halil Ergün, Hale Soygazi gibi isimlerle kamera karşısına geçtiği, politik filmlerinden biri olan Maden, kötü çalışma şartlarına daha fazla dayanamayan işçilerin, şartların daha insani olması için patronlarına karşı verdikleri mücadele konu edilir. 

5-Canım Kardeşim, 19735

İki adam, ölümcül hasta erkek kardeşleri için bir televizyon almak isterler. Öleceğini bilmeyen küçük çocuğun tek isteği televizyon seyredebilmektir. Paraları olmamasına rağmen, çok geç olmadan önce bu isteği yerine getirmek isteyen ağabeyler, hayatla ve zamanla yarışırlar.

6-Yol, 19816

Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı ve hapishaneden yönettiği film, Şerif Sezer ve Tarık Akan’ın omuzlarında yükselmiş, Türk sinemasının en cesur filmlerinden biridir. Politik içeriği yüzünden ülkemizde 17 yıl sonra gösterime girebilmiştir.

7-Sürü, 19787

Sürü; bir aşireti, bir ikiliyi, bir sürüyü ve daha birçok şeyi anlatır. Aşiretler arası çatışmalar, kişiler arası hesaplaşmalar, insanın doğayla, toplumla ve birbirleri ile ilişkileri dramatik bir şekilde işlenmiştir. Filmin senaryosu o dönemde hapiste olan Yılmaz Güney tarafından yazılmıştır.

8-Kanal, 19788

Toprağı olmayan köylüleri sömüren bir ağa, kasabaya yeni atanan genç kaymakamı (Tarık Akan) kendi çıkarları için kullanmaya çalışır. İlk etapta deneyimsizliğine yenik düşen kaymakam, ağanın istediklerini yapsa da daha sonra olayların nelere sebep olduğunu farkedince bu hareketlerinden vazgeçer. Ağa ile arası bozulan kaymakamı zor günler beklemektedir.

9-Arkadaşım, 19839

Ali (Tarık Akan) kan davasından kaçarak büyük şehre gelmiştir ve burada yeni bir hayat kurmanın hayallerini kurmaktadır. Bir taş ocağında iş bulan Ali, bir de arkadaş edinir. Ancak çok geçmeden bu arkadaşın kan davalısı olduğunu öğrenir. 

10-Dönüş, 1988

10

Diğer adıyla Son Cirit olarak bilinen film, Osman Şahin’in aynı isimli eserinden uyarlanmıştır. Başrollerini Tarık Akan ve Nur Sürer’in paylaştığı film, cirit’in çok önemli kabul edildiği Hano köyünde bir çobanın yaşamını konu edinir.

Kaynak: Onedio

tarık akan toplumsal türk sineması

Yazar:

Godfather Dergi

İki aylık “sine-teori” dergisi olarak çıkan GodFather, sadece popüler sinemayla, güncel filmlerle, vizyon filmleriyle ilgilenen bir dergi değil, sinema tarihi, kült filmler, sinema akımları, yönetmenler ve ülke sinemaları gibi konuları da inceleyecek. GodFather, sinemanın yalnızca estetik ve edebi yanıyla değil; felsefi, politik, psikolojik ve sosyolojik yanıyla da ilgileniyor. Derginin amacı ve yöntemi; Sinema üzerine düşünmek ve düşündüğünü yazmak, sinemayla ilgili araştırıp incelemek ve araştırıp incelediğini yazmaktır.